Visie Zwolse binnenstad 2030?

 

Ik heb de presentatie (ik weet niet of er een rapport is verschenen dan wel nog verschijnt) van de binnenstad visie voor 2030 wat nader bekeken en op me in laten werken.
De teleurstelling blijft en in dit stuk probeer ik uit te leggen waarom.
De inbreng van de verschillende groepen (burgers, ondernemers, experts) is gebaseerd op de huidige beleving van de stad. Dan worden aspecten genoemd en van een waarde voorzien. En de aspecten die belangrijk worden gevonden worden benoemd en dat moet leiden tot een visie.
Op de sheets, die gaan over 2030 lees ik statements die gewoon nu al gelden. Bij andere sheets vraag ik me af, willen we dat of wordt een autonome ontwikkeling geformuleerd. En ook, wordt hier nu een doel geformuleerd of een middel beschreven die een bepaald doel moet dienen.
Voor mij is het niet helder. Maar goed, ik ben niet maatgevend.

Wat mis ik.
Het besef dat de samenleving niet af is. Dat er ontwikkelingen zijn, dat er nieuwe dingen uitgevonden worden, dat de techniek steeds meer mogelijk maakt.
(Zie het boek NooitAf van Aslander en Witteveen, verplichte literatuur goor elk raadslid).
Ik had verwacht dat trends verkend zouden worden en wat de betekenis zou kunnen zijn voor de binnenstad en hoe je daarop kunt anticiperen, gelet op wat we verwachten van de binnenstad.
Ik benoem wat, voor de vuist weg.
– hoe ontwikkelt de verhouding fysieke winkel en internet zich en welke gevolgen heeft dat voor de klassieke winkel en dus voor de inrichting van de binnenstad.
– Krijgen we steeds meer vrije tijd omdat ons veel werk uit handen wordt genomen door verdergaande automatisering. Hoe kan de binnenstad tegemoet komen aan deze nieuwe situatie. Betekent dat wat voor de fun-shopping.
– Als het lukt om meer woningen in de binnenstad te realiseren, wat moet je doen om bewoners en ondernemers vreedzaam naast elkaar te laten leven met toch verschillende wensen.
– Kan de binnenstad een substantieel aantal asielzoekers herbergen, gebruik makend van aanwezige leegstand. Vanuit de gedachte dat leven in een bruisende binnenstad behoorlijk kan bijdragen aan integratie.
– Heeft de elektrische fiets zo veel toekomst dat er nog meer gebruik wordt gemaakt van de fiets. Hoe realiseer je voldoende stalling. Zeker als je bedenkt dat het nu al krapte is.

Er zijn vast nog meer ontwikkelingen, al dan niet technologisch of automatisering en software.
Moet dat niet eerst geïnventariseerd worden, om daarna te beschrijven wat dat kan betekenen voor de binnenstad. Pas dan kun je nu richtinggevend werken aan de binnenstad van 2030.

Ik nodig uit hieronder trends te beschrijven die invloed (kunnen) hebben op de binnenstad anno 2030.

1 reactie

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Een Reactie op “Visie Zwolse binnenstad 2030?

  1. In de Groene Amsterdammer staat een artikel over de vraag wat doen we met onze zeeën van tijd, als robots ons werk overnemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s