Veel of weinig

imageIk ben blij te lezen dat de Zwolse gemeenteraad ernst maakt met de vraag hoe 800 asielzoekers/vluchtelingen in Zwolle onder te brengen. Er wordt door de fracties verschillend over gedacht. Het loopt van alles tot 2 a 4 groepen.
Wat mij intrigeert is de vraag naar de overwegingen.
Wat zijn de voors en tegens. En, belangrijker nog, waarop zijn de overwegingen gebaseerd?
We hebben geen Zwols vergelijkingsmateriaal. De vergelijkbare opvang vorige keer is te lang geleden en was in een andere tijd.

– Op het niveau van de stad maakt het niet uit, lijkt me, hoe je de ontheemden huisvest. Zwolle vangt 800 mensen op.
– Voor de directe omgeving van een AZC zal het, wat overlast betreft, niet significant veel uitmaken of er 800 dan wel 400 mensen worden ondergebracht.
– Voor de kosten zal het verschil maken, denk ik. Meer voorzieningen betekent een grotere overhead aan kosten.
– Ook het leefbaar krijgen en houden maakt verschil. Hoe meer mensen geconcentreerd bij elkaar, des te groter de kans op ongeregeldheden. Dat geldt zeker voor getraumatiseerden.

Ik trek mijn conclusie: het gaat om het kostenaspect versus de leefbaarheid. Kosten zijn niet doorslaggevend. Maar is wel een factor waarmee rekening gehouden moet worden.
De sleutelvraag is, redenerend vanuit het 1 x 800 scenario: kunnen we deze situatie leefbaar krijgen en houden. Op die vraag moet met steekhoudende argumenten een antwoord komen.

Kan het AZC zo worden ingericht, dat de vluchtelingen het niet als massaal zullen ervaren. Het moet helpen je zo veel als mogelijk is, thuis te voelen. Dat draagt ook bij aan een goede verstandhouding met de buren. En dat zal helpen bij het integreren in de Zwolse samenleving.

Het gaat niet om de vraag veel of weinig. Dat zijn relatieve begrippen, zoals een Zwols raadslid ooit verzuchtte: “Wat is veel en wat is weinig? Twee haren in de soep is veel, twee haren op je hoofd is weinig”.

Ik hoop en vertrouw er op dat de Zwolse raad goede, inhoudelijke afwegingen maakt en een evenwicht zoekt tussen de belangen van de vluchtelingen en die van de direct omwonenden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s