Referendum

imageIedereen die mij een beetje kent weet dat ik een groot pleitbezorger ben van betrokkenheid van burgers bij beleidsontwikkeling. Dus meer dan een één-keer-in-de-vier-jaar betrokkenheid. In jargon: van representatieve democratie naar deliberatieve democratie.
Voorwaarde is wel dat de politieke infrastructuur wordt gewijzigd, en niet, zoals ik nog te vaak zie, de burgers in de bestaande structuur worden geperst.

Eerlijk gezegd is een referendum ook een relict uit de oude infrastructuur. En daarom heb ik om meerdere redenen moeite met een referendum.
Ik noem een paar redenen, in willekeurige volgorde.
1. De dossiers zijn vaak te complex om samengevat te kunnen worden in een éénduidige vraagstelling, laat staan in een simpele ja/nee vraag.
2. Burgers die een referendumvraag beantwoorden, hoeven zich niet verantwoordelijk te voelen voor de gevolgen van het ingenomen standpunt.
3. Afhankelijk van het type referendum, is de kans groot dat een kleine groep mensen aangenomen beleid in de Tweede Kamer overruled. Een Kamer, die democratisch verkozen is.
4. Het uitgevoerd krijgen van een referendum is met de breed gebruikte social media op basis van de huidige drempel vergemakkelijkt.
5. Het jongste referendum laat zien, dat het instrument referendum oneigenlijk gebruikt kan worden.

Ben ik tegen grotere invloed van burgers bij alles wat met ontwikkelen van beleid te maken heeft. Nee dus, zoals ik in de eerste zinnen van dit stukje al duidelijk heb gemaakt.
Ik zou graag willen, dat er een groep mensen na gaat denken over de manier waarop burgers beter en meer betrokken kunnen worden. Een referendum hoort bij de bestaande structuur.
Zoek naar nieuwe instrumenten, die onderdeel zijn van een infrastructuur die past bij de veranderde bestuurlijke verhoudingen en verantwoordelijkheden tussen overheid en burgers.

Dat gaat niet van vandaag op morgen. Ondertussen moet dan wel het fenomeen tegen het licht gehouden en op onderdelen aangepast aan de mogelijkheden van vandaag:
– Pas de drempel aan het nu gemakkelijker kunnen halen van die drempel, door komst van social media
– Zorg voor een meer eenduidige formulering van de aanvraag om zoveel mogelijk een verborgen agenda van de indieners te voorkomen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s