Koopzondagen referendum

De Stentor bericht vandaag, maandag 9 mei, over het voornemen een referendum te organiseren over de koopzondagen. De wens is, om al dan niet open te zijn op zondag, over te laten aan de ondernemers zelf. Zij voelen het 12-zondagen-open-besluit als achterhaald en knellend.
Ik zie het al gebeuren: allerlei interpretaties over aard van referendum; moet er niet eerst een besluit liggen; hoe verhoudt dit zich tot het collegeakkoord, kun je daar een voor één van de coalitiepartijen belangrijk besluit “zo maar” uit halen. Je loopt het risico at de discussie meer gaat over de procedure dan over de inhoud. Dat zou jammer zijn.

Om dat soort procedure-gesteggel te voorkomen lijkt het mij verstandig wanneer de coalitie het initiatief naar zich toetrekt door de beloofde “halverwege-evaluatie” te organiseren. Hierin kan dan ook de koopzondagen discussie een plek krijgen. Bovendien kan dan alles wat men bij de evaluatie wil betrekken in onderlinge samenhang worden bezien.

2 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

2 Reacties op “Koopzondagen referendum

 1. Het lijkt mij simpel. Er ligt een besluit. Namelijk met uitzondering van 12 koopzondagen de winkels op zondag dicht.
  De vraag van het referendum zou kunnen zijn: De huidige situatie handhaven, kruis vakje 1 aan. Alle zondagen de mogelijkheid winkels open te hebben, kruis vakje 2 aan.
  Niks geen gesteggel, niks onduidelijke procedure. Dat begint pas in het college van B&W, als het college iets of niets met de uitslag wil doen.

  Voordeel van een referendum is dat de inwoners laten weten wat ze van een specifiek onderwerp vinden.
  Gesteggel krijg je als je het coalitieakkoord gaat evalueren. Dat is per definitie gesteggel over geven en nemen, lijkt mij.

  • Frank, dank voor je reactie. Ik voorzie gesteggel over de rechtmatigheid van een te houden referendum. Immers, de referendumverordening stelt: “Kiezers kunnen over een door de raad te nemen besluit een inleidend verzoek tot het houden van een referendum indienen.” (Artikel 4, lid 1).
   Er ligt geen voorgenomen besluit, dus mist een grond om een referendum aan te vragen. Vandaar mijn suggestie.
   Voor tekst verordening: https://www.zwolle.nl/regelingen/referendumverordening

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s