Zwolse toekomst

Het begon met twee berichten.
Het eerste bericht meldde dat Zwolle landelijk gezien de op twee na goedkoopste terrassen heeft. Het tweede bericht wist te melden dat de terrassen toekomst hebben. Direct daaraan gekoppeld werd het beleid rond de precariobelasting (betalen voor terrasruimte).
Al eerder heb ik de presentatie gedownload over de toekomst van Zwolle. Persoonlijk vind ik dat het nadenken hierover te weinig holistisch is en teveel geënt op problemen van vandaag.

Gisteren kwamen Theo Runhaar en ik op het terras van het Wijnhuis in gesprek over deze onderwerpen. Dat leverde mooie toekomstbeelden op.
Stadsdelen van Zwolle moeten een meer éénduidig karakter krijgen (met alle consequenties).
Een paar voorbeelden, die in ons gesprek door Theo werden aangedragen.
– Het museumkwartier. Dan heb ik het over de Blijmarkt. De ondernemers daar werken er aan. Dat betekent dat ontwikkelingen daar een bijdrage moeten leveren aan dat gewenste karakter.
– Het Weeshuiskwartier. We willen dat graag weer nieuw leven inblazen. Koester dan ook waar nu over nagedacht wordt, de freshfood markt. Eenduidigheid vraagt dan alleen freshfood-handel.
– Het Melkmarktkwartier. Langzamerhand is de Melkmarkt de entree van onze goede stad Zwolle. Als we vinden dat de Melkmarkt die mooie entree moet zijn (de Champs-Elysees van Zwolle) dan heeft dat consequenties voor het gebruik van de Melkmarkt. Ik zie het niet gebeuren dat de Champs-Elysees 1 dag per week gedeeltelijk wordt afgesloten om er markt te houden. De finale van de Tour de France is van een andere orde en helpt juist Parijs te promoten. Als ik opsom hoe vaak de Melkmarkt voor activiteiten wordt gebruikt, dan vraagt dan om een heroriëntatie: minder diversiteit om te helpen de Melkmarkt zichzelf te laten zijn. In plaats van een ruimte waar allerlei activiteiten worden georganiseerd.

Er zullen meer voorbeelden te geven zijn. Mijn belangrijkste boodschap is om bij het nadenken over de toekomst van Zwolle te beginnen vanuit het totaal van de stad en daarna te werken aan een herkenbare eigenheid van stadsdelen. Dat betekent nogal wat. Dat hoeft natuurlijk niet allemaal tegelijk. Het vraagt wel, dat we weten wat het eindplaatje is. Alleen dan kun je elke stap die gezet wordt gebruiken om dat einddoel te bereiken.
Er zijn nogal wat verschillen tussen de verschillende stadsdelen. Dat moet je juist koesteren. Maar ook de consequenties accepteren. Dat betekent misschien wel dat je bijvoorbeeld de precariorechten moet differentiëren, zoals iemand op twitter wenste.
Er is, kortom het nodige werk aan de winkel.
Te beginnen met een werkgroep/denktank/taskforce.

Met dank aan Theo Runhaar.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s