Invloed

Ik lees een definitie van invloed: “Eigenschap (van iets of iemand) om effect te hebben op iets of iemand anders.”
Sleutelwoord: effect.
Dat gaat dus veel verder dan laten weten wat je ergens van vindt. Youmee suggereert in haar tweets – zo komt het bij mij over – dat burgers via hun te ontwikkelen app invloed (kunnen) hebben op een uiteindelijk besluit.
Ik kan niet vatten hoe dat dan werkt.
Het huidige huis van Thorbecke geeft de gemeenteraad het laatste woord: daar worden besluiten genomen. Een besluit is het resultaat niet van algemene overwegingen, maar van politieke. Elke politieke fractie maakt eigen afwegingen. Een gemeenteraad functioneert bij de gratie van politieke verschillen.
Met andere woorden, burgers doen er goed aan om fracties te benaderen. Niet om in het algemeen iets in te brengen. Los nog van de op zich vrijblijvende inbreng. Vrijblijvend omdat fracties altijd eigen afwegingen maken alvorens een standpunt in te nemen en daarna te besluiten.

Daar komt nog wat bij.
Fracties moeten meer dan nu doorgaans het geval is burgers betrekken bij beleidsontwikkeling. Zoals de Raad voor het Openbaar Bestuur ooit zei: de samenleving ontwikkelt een horizontale structuur, terwijl de “politieke beslisstructuur” nog steeds verticaal is opgebouwd ( representatieve democratie). Het huis van Thorbecke moet dus verbouwd worden.
We kennen wijkbudgetten, daarin hebben wijkbewoners ook inbreng. Wijkplatformen moet meer een overlegkarakter krijgen, dan een moment waarop de gemeente wijkbewoners vooral informeert.
Er kunnen raadgevende referenda georganiseerd worden. Dat kan door burgers, maar ook een gemeenteraad. De raad zou daar meer gebruik van moeten maken. Al blijft het raadgevend.
Burgers kunnen inspreken. Gebeurt te weinig, vind ik.

Kortom.
De relatie overheid – burger is toe aan een heroriëntatie. Dat is een fundamenteel proces dat meer vraagt dan een applicatie om burgers “invloed” te laten uitoefenen.
Ik blijf pleiten voor een Zwolse denktank die al denkend van buiten naar binnen (omdenken) komt met voorstellen om de burger een eigen herkenbare plek te geven. Dat is wat anders dan voor burgers in het vigerende systeem een plekje te organiseren.
Er is al een grote hoeveelheid literatuur beschikbaar.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s