Rekenkamer of Rekenkamercommissie?

Het bericht over het tegenhouden door het Rotterdamse college van een rapport van de Rekenkamer – in opdracht van de gemeenteraad – doet me afvragen of de reactie van het college te maken heeft met het feit dat Rotterdam een Rekenkamer heeft en niet een Rekenkamercommissie.
Wat is het verschil?
In een Rekenkamercommissie zitten (vooral) raadsleden; een Rekenkamer wordt bemensd door alleen externen.
In mijn tijd als voorzitter van de Zwolse Rekenkamercommissie en nu nog, was/ben ik van mening dat een gemeenteraad er beter aan doen een Rekenkamercommissie aan het werk te hebben. Ik vind dat je beter onafhankelijkheid kunt organiseren vanuit betrokkenheid, dan betrokkenheid vanuit onafhankelijkheid.

Ik vraag me sterk af of de reactie van het college ook zo was geweest, wanneer hetzelfde rapport door een Rekenkamercommissie was gepresenteerd.
Los hiervan, het moet niet kunnen dat een college het resultaat van een onderzoek – het rapport – wil tegenhouden, waar dat onderzoek verricht is in opdracht van de gemeenteraad. Er staan het college andere middelen ten dienste, lijkt mij zo.

1 reactie

Opgeslagen onder algemeen

Een Reactie op “Rekenkamer of Rekenkamercommissie?

  1. Peter

    Beste John,

    Dank voor het stuk. Ik ben het met je eens dat je beter onafhankelijkheid kunt organiseren vanuit betrokkenheid, dan betrokkenheid vanuit onafhankelijkheid. Ik vind het daarom erg jammer dat de ZGR niet de kans heeft genomen om het windmolen traject door de Rekenkamercommissie eens tegen het licht te houden. Het hele traject heeft veel tijd, geld en moeite gekost en ook nog de “kop” van een wethouder. Wat ik persoonlijk van de zaak vind doet er niet toe, maar hier kan beter eens met een onafhankelijke blik naar gekeken worden. Met als doel lering te trekken uit het hele proces. Een visie ontwikkelen inzake duurzame energie met dit hele voortraject, ik geloof er niet meer zo in. De gang van zaken gedurende het hele proces doet mij meer denken aan een klus van de tv serie buurman en buurman.

    Met vriendelijke groet,
    Peter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s