Referendum – nog even

Ik kom nog even terug op mijn stukje over het referendum (https://johnvanboven.com/2017/10/28/raadgevend-referendum-ja-of-nee/) . Ingegeven o.a. door de column van Bert Wagendorp en dan vooral de laatste alinea:
Ik stel voor dat de Tweede Kamer, die eerder al akkoord ging, nog eens superscherp naar de wet kijkt, de bezwaren ter harte neemt en de controles versterkt. Kunnen we hem daarna invoeren en het referendum negeren.

Ben tegen een referendum vanwege de argumentloze tweedimensionaliteit.
Maar wellicht kan het anders, nu het referendum er toch komt, tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen.
Laat de burgers kiezen uit drie opties:
1. Ik stem in met de sleepwet omdat het adequaat de veiligheid borgt nu de communicatieve mogelijk sterk zijn toegenomen
2. Ik ben tegen de sleepwet omdat de privacy ontoelaatbaar in het gedrang komt
3. Ik wil graag dat de Tweede Kamer nog eens goed kijkt naar de manier waarop privacy beter geborgd kan worden met behoud van de middelen die in de wet beschreven zijn.

Over de formulering kan gediscussieerd worden, het gaat mij nu om de strekking.

4 reacties

Opgeslagen onder algemeen

4 Reacties op “Referendum – nog even

 1. Klaas Jan

  John,
  Dit zou wat mij betreft een goede optie zijn voor het komende referendum. De gewenste inspraak en betrokkenheid blijven behouden, zonder afbreuk te doen aan de representatieve democratie.

  Bij een meerderheid van de stemmen op antwoord A-> beoogd voorstel gaat ongewijzigd door.
  Bij een meerderheid van stemmen op antwoord B -> beoogd voorstel gaat niet door. Er moet iets anders bedacht worden. Informatie zou er dan genoeg moeten zijn wat wel behapbaar zou moeten zijn.
  Bij een meerderheid van stemmen op antwoord C -> het voorstel word verder besproken door de politiek en indien nodig aangepast op de meest “knellende” punten die tijdens de publieke discussie naar boven komen.

  Groet,

 2. Klaas Jan

  Ik zie niet in waarom er nog gepraat zou moeten worden, wanneer een meerderheid van de mensen in je voorbeeld op antwoord A hebben gestemd? Dat gebeurt bij een de normale stemming in de raad/kamer van een minder beladen wetsvoorstel toch ook niet niet?
  Bij een meerderheid van stemmen op antwoord B, wordt het verhaal anders. Het voorstel wordt niet gedragen om wat voor een reden dan ook. De meerderheid van de stemmers is tegen. Dan in mijn ogen twee dingen doen; of je negeert de stemmers of je voert de wet op deze wijze niet in en komt met een ander concept dat voldoet aan de wensen waarom mensen tegen hebben gestemd? Het is raar om het voorstel toch door te voeren wanneer je weet dat de meerderheid van de bevolking bewust tegen gestemd heeft? Dit gaat overigens op de zelfde manier in de raad/ de kamer. Soms worden er gewoon zaken weg gestemd, dat is dan jammer. Het is dan wel erg raar om de stemming te overrulen en toch door te voeren? Ik kan mij niet heugen wanneer dit is voorkomen, anders dan in tijden van oorlog (ik spreek over een normaal kamer onderwerp, geen referendum)?
  Bij een meerderheid van stemmen op antwoord C, dan gaat het onderwerp terug naar het politieke debat en mogelijk naar de tekentafel. Indien nodig zouden er zaken aangepast kunnen worden. De bal ligt weer bij de politiek.
  Ik zie er niet zo veel absoluuts in? Het is enkel een beperking van de “macht” en de speelruimte van een politicus/ een politieke beweging, wat ik eerder schreef.

 3. Hoe je het ook wendt of keert, een raadgevend referendum geeft raad en geen opdracht. Ik reageer vanuit het karakter van het referendum. De Kamer houdt dus ruimte om haar eigen afweging te maken en is niet verplicht de uitkomst van het referendum te honoreren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s