Het collegeakkoord en de koopzondagen

De gisteren (27 november 2017) in de Zwolse raad verworpen motie van CDA en Swollwacht roept een diversiteit aan reacties op. Een aantal reacties ervaar ik als onterecht, in die zin, dat partijen geen recht wordt gedaan.
Ik probeer dat puntsgewijs duidelijk te maken.
1. Belangrijk, de motie vroeg niet om voor 31 december een uitzondering te maken op het staand beleid. De motie vroeg aan het college om met een beslisnota te komen over een nieuw koopzondagenbeleid. Dit onderscheid is van belang bij de volgende punten.
2. Bij de onderhandelingen voor een nieuw college wordt er niet meer onderhandeld totdat iedereen het over alle punten eens is. Er wordt rekening gehouden met voor elke partij belangrijke punten. Die worden in het akkoord opgenomen en daarmee zeggen partijen niet dat ze het er mee eens zijn, maar dat ze gedurende de looptijd van het akkoord (de zittingsduur van het college) deze punten zullen respecteren. 
Een belangrijk aspect voor een oordeel over stemgedrag van coalitiepartijen.
3. Het beleid over koopzondagen is in deze zittingsperiode van het college wat verruimd. Je zou kunnen zeggen dat het collegeakkoord is geamendeerd. En dus onderdeel is en blijft van het akkoord dat door alle coalitiepartijen gerespecteerd zal worden.
4. De schriftelijke vragen van D66 aan het college waren vragen naar de bekende weg. Als uitvoerende partij kan het college niet anders doen dan verwijzen naar het staand beleid, opgenomen in het collegeakkoord, waarvan trouwens D66 één van de ondertekenaars is.
5. Wat resteerde was de motie van CDA en Swollwacht, waarin het college wordt gevraagd om nog in december 2017 met een beslisnota te komen over nieuw beleid voor de koopzondagen: alle zondagen open. Dus de oppositie vraagt nieuw beleid tijdens de zittingsduur van dit college met het collegeakkoord dat is ondertekend door de huidige vier collegepartijen.
6. De collegepartijen zeggen vervolgens dat ze samen een afspraak hebben gemaakt en afspraak is afspraak. En stemmen dus tegen deze motie.
7. Het stemgedrag van de collegepartijen wordt dus niet bepaald door het eigen standpunt over koopzondagen, maar door de gezamenlijke afspraak, neergelegd in het akkoord. Het is dan ook onjuist om schamper te doen over het stemgedrag van bijvoorbeeld de VVD. Het is juist sterk, dat ze hun stem hebben laten bepalen door het akkoord en niet door de eigen opvatting. .
8. De collegepartijen moeten wat ook dit dossier betreft zich maar laten gelden in de campagnetijd. Dan wordt duidelijk hoe ze zelf in o.a. dit dossier zitten. Elk voortijdig oordeel over welke collegepartijen dan ook, gaat voorbij aan de waarde, de functie en de betekenis van een collegeakkoord.

3 reacties

Opgeslagen onder Zwolse politiek

3 Reacties op “Het collegeakkoord en de koopzondagen

 1. Ruben van K

  Geachte heer van Boven, Beste John,

  Het is dus bizar wat er in de Zwolse politiek gebeurt. Hebben CDA en SW de verkeerde vraag gesteld? Hadden ze moeten kiezen voor een extra uitzondering voor 31 december? Voortschrijdend inzicht kan een reden zijn voor een partij om in 2014 vóór een akkoord te stemmen en in 2017 uit te leggen aan de partners dat hun standpunt is gewijzigd. Blijkbaar hebben de partijen D66 en VVD grotere belangen dan een zondagopenstelling.

  Volgens mij is de huidige situatie nog steeds een nawee van het plan om de winkels verspreid over Zwolle open te stellen op zondag. Met dit (uw?) plan, even eenvoudig als briljant in zijn uitvoering, zitten de partijen anno 2017 in haar maag.

  Hoe kan een sigarenboer niet zijn winkel mogen openen, maar een supermarkt tegenover hem, met dezelfde waar, wel?

  Blijkbaar zijn er grotere belangen voor de VVD en D66 dan een zondag openstelling waardoor deze coalitie blijft bestaan, maar stevig over de keuze van, met name, de VVD oordelen als kiezer in maart 2018, is geen rare uitkomst van dit debat.

  Mijn complimenten voor uw scherpe weergave van de feiten,
  Groeten,
  Ruben

  • Ruben, dank voor je reactie.
   Een oordeel over partijen, zoals jij doet, staat of valt met de waarde die je toekent aan een collegeakkoord. Daarin neem je je wat voor in de komende periode. Maar je belooft ook standpunten van collega coalitie fracties te respecteren. En dat is wat hier gebeurd is. Zoals ik al schreef, het gaat dan niet over een eigen standpunt, maar over de belofte om in collegeakkoord vastgelegde standpunten te respecteren. Anders gezegd, het heeft weinig te maken met grotere belangen of iets dergelijks.
   Daarnaast, als je als fractie je belofte breekt, krijg je het moeilijk bij volgende onderhandelingen: waarom zouden wij je bij onderhandelingen betrekken, als je hebt laten zien dat een akkoord minder waard is dan een eigen standpunt.
   Kortom: vasthouden aan collegeakkoord is cruciaal.
   De campagne is het moment om je eigen standpunt duidelijk te maken.
   Je moet dan ook niet je stem in maart 2018 laten bepalen door stemgedrag van partijen gedurende de looptijd van een collegeakkoord. Dat moet je laten doen door wat je hoort en leest in de campagne.

 2. Ingid van Kassen

  Ik ben het volledig met u eens, daarnaast vond ik de aandacht en vraag van de Hr. Kosterman al niet zo heel netjes.
  Mijn mening is dat deze ondernemer geen uitzonderings positie nodig heeft. (Ik ben zéker wel voorstander van het huidige koopzondag beleid),maar om dit nu af te “smeken” via de media met de m.i. overdreven foto erbij, hiervoor de politiek ook nog eens aan te spreken ging me ècht te ver! En idd hulde voor de vasthoudendheid van het college.
  Met vr. Groet Ingrid van Kassen
  (Gwn Zwolse ingezetene).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s