Dividenddossier

De gang van zaken met het voornemen van het kabinet om de dividendbelasting te schrappen is een merkwaardige gang van zaken. Ook in democratisch opzicht.

 1. Bij de Tweede Kamer verkiezingen had geen partij hierover iets in hun verkiezingsprogramma opgenomen. De kiezer kon dus op dat moment zijn stemgedrag niet laten afhangen van voor of tegen schrappen.
 2. De uiteindelijke coalitiepartijen hadden dus ook geen standpunt in hun programma. En toch werd afgesproken om de dividendbelasting te schrappen. Dat leverde in de Tweede Kamer vanzelfsprekend een meerderheid op.
 3. Die meerderheid wist toen niet – en nu nog niet – wat de gevolgen zouden zijn van deze inkomstenderving. Met andere woorden, er kon geen afweging worden gemaakt, kijkend naar de voor- en nadelen. Het was dus slechts een politieke beslissing. Anders gezegd, er was een niet uitgesproken belang dat telde, zonder rekening te houden met de belangen van de Nederlanders.
 4. De inkomstenderving is ondertussen opgelopen tot boven de 2.000.000.000 euro. PER JAAR!! De angst dat de derving moet worden opgevangen door ons als burgers, wordt – denkt Rutte – weggenomen door te stellen dat het bedrijfsleven deze derving moet gaan compenseren.
 5. Wellicht denkt de regering dat het bedrijfsleven het gaat betalen met behulp van middelen die vrijkomen nu er geen dividendbelasting hoeft te worden betaald. Nogal merkwaardig als je er wat langer over nadenkt.
 6. Dus Eerste Kamer doe uw plicht en wijs dit voorstel af omdat het een onzorgvuldige besluitvorming is, niet in het belang van ons als burgers:
  – heroverweging is op zijn plaats nu de derving veel hoger uitvalt dan was aangenomen
  – het is onduidelijk wat de financiële gevolgen zijn voor ons als burgers
  – onderzoek laat zien dat een grote meerderheid van de kiezers tegen dit voorstel is, waarover ze zich niet konden uitspreken bij de Tweede Kamer verkiezingen. De democratie wordt op deze manier geweld aangedaan.
 7. Praten over betrokkenheid van burgers bij politieke besluitvorming is op deze manier een gotspe.

1 reactie

Opgeslagen onder algemeen, Zwolse politiek

Een Reactie op “Dividenddossier

 1. Ingrid van Kassen

  Goedemiddag Hr van Boven,
  U volg ik regelmatig vanwege uw politieke ervaring, uw kennis en uitgesproken mening.
  Wetend dat u geniet van uw pensioen, vind ik uw blog en reacties op Twitter vaak bijzonder, omdat voor mij hieruit uw betrokkenheid nog blijkt.
  Het door u geschreven stuk over de afschaffing (wel of niet) is zo helder en duidelijk geformuleerd dat ik als politieke leek, (wèl grote interesse voor) direct begreep dat ik niet alleen sta in mijn mening dat er vanuit de regering met groeiende regelmaat beslissingen genomen worden waarbij de burger idd niet objectief een keus kan maken.
  Als gewone burger en niet politiek onderlegd, durf ik dan ook niet altijd mijn menig te geven. Wel hoor ik in het dagelijkse leven mensen vaker hun ongenoegen uiten. Zoveel mensen zoveel wensen uiteraard, maar de laatste 2 jaren hoor ik steeds meer burgers hun ongenoegen uiten over het gevoerde beleid. ( hierbij komen vaak onderwijs, zorg en lastenverhoging ter sprake).
  Jammer, ik hoop dat de nieuw gevestigde raad in Zwolle zich meer open zal stellen voor de burgers in Zwolle. (Óók en vooral ná de verkiezingen). Voor mij zou politiek meer inhoud krijgen wanneer de mensen die geen beeld hebben van beslissingen en soms helemaal geen politiek inzicht hebben, meer betrokken zouden worden. Vaak zijn het mensen die wel degelijk door ervaringen een mening hebben.
  Echter doordat ze zich niet meer gehoord voelen laten ze meer aan zich voorbij gaan en nemen politiek dus niet seieus meer.
  Nieuwe ronde nieuwe kansen ik blijf hoop houden, dat de Zwolse raad van hun blauwe zetel komt en meer contact mogelijkheden vind ( bijvoorbeeld via spreekuren, zal niet direct storm lopen, er valt ook een vertrouwensbreuk te worden geheeld.)
  Fijn dat ik de gelegenheid heb om soms even tegen u aan te kunnen praten, uw betrokkenheid geeft mij altijd het gevoel dat u zich open en toegankelijk opstelt. Deze houding zou de raad zich ook eigen moeten kunnen maken. “Samen” kan tot mooie inzichten en respect leiden.

  Met vriendelijke groet
  Ingrid van Kassen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s