Tegenbegroting

Ik was gisteren bij het debat over de zorg: het plan om de manier waarop Zwolle recht doet aan de zorg en daarbij uitgaven te besparen. De financiële mogelijkheden worden ernstig beperkt.

De SP ging er hard in en gestempelde het voornemen als een ordinaire bezuiniging en verweet de collegepartijen kiezersbedrog.

Dat kun je als oppositiepartij natuurlijk makkelijk roepen. Woordvoerders van de collegepartijen vroegen de SP hoe zij het dan willen bekostigen.

Daar werd geen concreet antwoord opgegeven. Er werd steeds verwezen naar de tegenbegroting, met daarbij de opmerking dat partijen nee gezegd hebben tegen de tegenbegroting van de SP.

Dit is in de grond van de zaak een merkwaardige verdediging. De vraag was hoe de SP denkt de zorg te betalen als er niet bezuinigd (terminologie SP) wordt, en dan verwijzen naar de tegenbegroting, die over meer gaat dan het zorgdossier.

Met andere woorden, de SP doet voorkomen dat tegen hun begroting stemmen alleen te maken heeft met het zorgdossier. Niets is natuurlijk minder waar. Er staan bezuinigingen in op dossiers waar men het niet over eens hoeft te zijn. Er staan extra inkomsten in, bijvoorbeeld verhogen van de OZB. Het totaal van de voorstellen leidt tot een standpunt over de tegenbegroting van de SP.

Dit alles nog los van de haalbaarheid van de voorgestelde besparingen.

Kortom, de SP is gisteren behoorlijk in gebreke gebleven, door wel te roepen dat het een ordinaire bezuiniging is en dus kiezersbedrog, maar niet te zeggen hoe zij het dan bekostigd zien, dan alleen ten onrechte te verwijzen naar hun afgewezen tegenbegroting.

Dit doet me denken aan eerdere voorstellen van de SP uit mijn tijd in de raad. De SP deed allerlei voorstellen die geld kosten en wilde dat bekostigen door de bouw van de Spiegel te stoppen.

Er is weinig veranderd.

De Zwollenaar wordt men hun benadering wel zand in de ogen gestrooid.

Dan heb ik meer respect voor de andere oppositiepartijen die, net als de collegepartijen, wel een constructieve bijdrage hadden. 

Alleen daar is de Zwollenaar met een zorgvraag mee gediend.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s