Licentie lokale omroep

Ik ben nogal verwonderd over wat de beslissing van het Commissariaat van de Media lijkt te gaan worden. Ik zeg het voorzichtig omdat het nog geen officieel besluit is en omdat daarom ook de overwegingen van het CvdM nog niet bekend zijn.

Ik leg uit waarom ik verwonderd ben.

  1. Het PBO (Programma Bepalend Orgaan) is een wettelijk vereiste en voorwaarde voor het door het CvdM verlenen van een licentie. De lokale omroep heeft jaren geen functionerend PBO gehad. Ze werd gesommeerd een PBO in te stellen voor een bepaalde datum. Die datum is ruim overschreden. Er is dus toen al niet voldaan aan de voorwaarde van het CvdM.
  2. De gemeenteraad is gevraagd een advies af te geven over de representativiteit van het PBO. Dat is een wettelijke voorwaarde. De gemeenteraad heeft (in mijn ogen zeer terecht) geconstateerd dat de bezetting van het PBO niet representatief is. En heeft dus een negatief advies afgegeven aan het CvdM. Overigens ruim voor de door het CvdM gestelde deadline.
    Het lijkt mij dat de gemeenteraad een beter zicht heeft op de representativiteit van het PBO dan het CvdM kan hebben. Er is dus, gelet op het advies van de gemeenteraad, niet voldaan aan een wettelijke voorwaarde.
  3. Het CvdM heeft meer dan ruim de tijd genomen voor een reactie op het advies van de gemeenteraad. Het waarom is mij onduidelijk, maar kan te maken hebben met de interne strubbelingen bij het CvdM.
  4. Ik lees dat het toch verlengen van de licentie te maken heeft met het, in de ogen van het CvdM, onvoldoende motiveren van het advies. Als dat zo is, waarom vraagt het CvdM dan niet aan de gemeenteraad om de motivering alsnog beter te formuleren. Gebrek aan motivering is geen inhoudelijk punt, maar een procespunt. En daarom in mijn ogen onvoldoende reden om voorbij te gaan aan het advies van de gemeenteraad.

Als de licentie wordt verleend, wordt het verleend aan een lokale omroep die een wanprestatie heeft geleverd en nog steeds levert. Ze strijkt gemeentelijk geld op, maar de Zwollenaar ziet daar niets van terug. De omroep lift mee op een goed functionerende lokale omroep in Hattem.

Het hebben van een licentie is voorwaarde voor subsidie. Maar het lijkt mij toch dat de gemeenteraad een oordeel mag hebben over het product om te beslissen of de subsidie daadwerkelijk gegeven wordt. Wat mij betreft wordt de vraag aan juristen voorgelegd of de gemeente zelf voorwaarden mag stellen aan het verlenen van subsidie.

Tot slot, de vraag dringt zich aan mij op of het voorzitterschap van de OLON een rol heeft gespeeld bij het besluit van het CvdM.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zwolse politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s